Spekulationer kring MAN-avgång

Håkan Samuelssons avgång som vd för den tyska lastbilstillverkaren MAN är föremål för spekulationer i tyska medier i dag. De berör framför allt en man i bakgrunden, samt Sverige och Scania.

Samuelsson angav den pågående mututredningen inom MAN som orsak till att han lämnade vd-jobbet i går. MAN-försäljare ska ha mutat lastbilskunder för att öka sin försäljning. Åklagare utreder affärerna just nu, över 100 personer är misstänkta.

Samuelsson hör inte till dem, enligt åklagaren i München. Men han går ändå, för att inte stå i vägen för en "nystart i bolagets ledning", som han själv uttrycker det.

Spekulationerna handlar om mannen i bakgrunden, MAN:s styrelseordförande Ferdinand Piech, som också är ordförande i Volkswagen, Europas största bilkoncern. Volkswagen äger 30 procent av MAN och dessutom 70 procent i Scania. Piechs ambition är en allians mellan lastbilstillverkarna MAN och Scania. För bara några veckor sa han att en sådan allians borde skyndas på.

Samuelsson har varit emot att MAN ska tvingas in i samarbete med Scania. Hans strävan har varit ett fortsatt självständigt MAN.

Han utmanade också Piech när MAN försökte ta över Scania, fast Volkswagen redan hade en stor aktiepost. Det slutade med att Volkswagen tog kontrollen över både MAN och Scania.

Samuelssons avgång kommer lägligt för Ferdinand Piech, skriver tidningen Handelsblatt  i dag. 

Och Süddeutsche Zeitung kommenterar: "Det var bara en tidsfråga innan Samuelsson skulle tvingas böja sig för den mäktige mannen i Volkwagen".

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se