Oroat Indien bygger på USA-relationen

USA hoppas kunna minska Indiens oro över de allt starkare banden mellan USA och Kina. I dag besöker Indiens premiärminister Manmohan Sing USA och Washington för första gången under Obamas presidentperiod.

USA:s president Obama utnämnde för några dagar sedan sig själv till "Den första Stilla Havs-presidenten".

Obama var på en snabbturné i Asien och besökte i rasande takt Japan, Stillahavsländernas Apec-möte i Singapore och därefter Kina och Sydkorea. Han markerade därmed med all tydlighet att världens ekonomisk-politiska tyngdpunkt är på väg att flytta till Stilla Havs-regionen.

Resan har väckt oro och missnöje i Indien. Indien ligger inte vid Stilla Havet och omfattas alltså inte av Obamas Stilla Havs-omfamnande titel på sig själv.

Framför allt är det Obamas flörtande med Kina som höjt de indiska ögonbrynen. Till skillnad mot sina föregångare bland Kina-besökande amerikanska presidenter höll Obama artigt tyst om bristen på demokrati och övergreppen mot mänskliga rättigheter i Kina.

I stället skrev Obama och Kinas president Hu Jintao under ett avtal om samarbete på en rad områden mellan de två ekonomiska giganterna.

Indien är världens största demokrati och har fått ett allt bättre förhållande till USA de senaste åren. Den indiska oron gäller alltså att USA tycks vara mer intresserad av att utveckla relationen till diktaturen Kina än till demokratin Indien. Inte blir det bättre av att Indien och Kina sedan länge har ett spänt förhållande.

Det här är bakgrunden till att Indiens premiärminister Manmohan Singh nu blir den förste utländske ledare som tas emot av Obama med full pompa och ståt i Vita Huset. Det amerikanska målet är att försäkra indierna om att de fortfarande finns kvar högt upp på Obamas utrikespolitiska dagordning.

Det kanske är andra som har större anledning att oroa sig över USA:s koncentration på Kina, hela Stilla Havs-regionen och nu Indien.

Europa till exempel.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se