Rysk polis anklagas för grova övergrepp

Rysslands president Dmitrij Medvedev beordrade idag att ett uppmärksammat dödsfall i ett fängelse i Moskva ska utredas. Den ryska polisen anklagas nu allt skarpare för systematiska övergrepp.

Ögonvittnen berättar i rysk tv hur tre poliser slog ihjäl en 19-åring med batonger på en gata i Moskva natten till idag. De berusade polismännen som inte var i tjänst har nu avskedats, liksom deras överordnade och en av poliserna är misstänkt för att ha utdelat det dödande slaget.

Händelsen är en i raden av övergrepp från ryska poliser under det senaste året och nu ökar den redan skarpa kritiken från både allmänhet och den högsta politiska ledningen.

Idag beordrade president Dmitrij Medvedev att Rysslands justitieminister och riksåklagare ska utreda det uppmärksammade dödsfallet i ett Moskva-fängelse i förra veckan. Den 37-årige advokaten Sergej Magnitskij avled i hjärtproblem efter att ha suttit fängslad i ett år i väntan på rättegång.

Magnitskijs kollegor säger att anklagelserna om delaktighet i skattebrott var påhittade för att stoppa en utredning av förskingring av mångmiljonbelopp. Samma högt uppsatta polisbefäl som anklagades för förskingringen beordrade arresteringen av Sergej Magnitskij.

Advokaten som sägs ha varit helt frisk före fängelsevistelsen ska sedan ha utsatts för tortyrliknande förhållanden och nekats läkarvård under perioden fram till sin död.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se