Åtalade vårdare kritiserade häktesledning

De tre vårdarna från häktet i Mariestad kritiserade häktesledningen i dag i tingsrätten. De åtalade sa att de inte varit informerade om vilka livräddningsrutiner som gällde när en intagen 23-åring tog sitt liv 2008. De tre är åtalade för tjänstefel eftersom de inte försökte rädda 23-åringens liv.

Intresset för rättegången bland häktets personal var stort i dag när rättegången inleddes. Nästan alla anställda som var lediga i dag, cirka 15-tal, hade tagit på sig sina blå arbetskläder och kom hit till tingsrätten i morse.

Men när den avlidne 23-årigens anhöriga dök upp, tystnade småpratat före rättegångsstarten, nästan helt. 

De tre vårdarna vid häktet här i Mariestad, som alla förnekar brott, förklarade med olika ord att mannen som påträffades hänga i en lakansremsa från ett rör längs taket i det kombinerade dusch- och toalettutrymmet, var död när han hittades av en av vårdarna.

" Det var ingen tvekan om att han var död", sa den siste av de tre vårdarna när han förhördes under eftermiddagen. En annan sade: "Han var död för mig" och beskrev sedan hur mannen var alldeles vit, grå och blå i ansiktet. 

Därför fick 23-åringen hänga kvar.

Det var först när ambulanspersonalen kom 14 minuter efter att 23-åringen påträffades i dusch- och toalettrummet, som han togs ner av ambulanspersonalen och livräddning påbörjades. Hjärtat startade då efter en stund men mannen avled senare till följd av sina skador. 

Under rättegången framkom kritik mot häktesledningen från de tre anställda, för att de inte blivit informerade om de nya regler som hade börjat gälla vid sådana här händelser. Till exempel att man skulle inleda livräddning. Det berättades också om att det inte varit någon särskild utbildning i hjärt- och lungräddning på flera år. Dessutom ska det vara vissa felaktigheter i den incidentrapport som häktesledningen skrev.

I morgon fortsätter rättegången och då ska bland annat chefen för häktet förhöras kring de rutiner som finns.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se