Krigsherrar nekar till krigsbrott i Kongo

I den internationella brottmålsdomstolen i Haag startade i dag rättegången mot två kongolesiska krigsherrar, som är åtalade för krigsbrott. Enligt åtalet ledde de attacken mot en by i Kongo-Kinshasa 2003 där 200 människor dödades.

På domarens fråga svarar de två åtalade, Mathieu Ngudjolo Chui och Germain Katanga, att de inte är skyldiga till krigsbrotten de anklagas för. Båda har uttryckt medlidande med offren.

Åtalet bygger på att de har beordrat mord på civila, sexslaveri, våldtäkter och också värvat barnsoldater.

Enligt åklagarsidan har de lett varsin milisstyrka och beordrat barnsoldater och milismän att attackera byn Bogoro i den mineralrika Ituri-provinsen i Kongo-Kinshasa 2003.

Målet var att utplåna byn, där invånarna tillhörde en annan folkgrupp, 200 dog. Många höggs till döds med machetes. Konflikten i Ituri-provinsen var en del av inbördeskriget i Kongo-Kinshasa - ett krig med upphov i folkmordet i grannlandet Rwanda på 90-talet.

Under första delen av rättegången i dag sammanfattades anklagelserna.

Rättegången i Haag med svartklädda domare och försvarsadvokater i peruker, sändes via satellit till Kongo och andra delar av världen. Ett 20-tal vittnen ska höras, många anonymt av rädsla för hämndattacker. Rättegången väntas pågår i flera månader.

Det här är den andra processen i världens första internationella domstol för krigsförbrytelser. Den första rättegången gällde också Kongo-Kinshasa och krigsherren Thomas Lubanga. De förhandlingarna pågår fortfarande.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se