Apotekare och fysiker är framtidsyrken

Fackförbundet Saco har återigen kartlagt vilka yrken som är framtidsyrken. Det är bland annat apotekare, fysiker, reservofficerare och sjukgymnaster.

Saco:s kartläggning är bara en av många som görs om den framtida arbetsmarknaden. Men frågan är hur studenterna tänker.

–  Jag tänkte inte så mycket på det, juridik är en bra utbildning att ha oavsett vad du ska jobba med, säger Sara Langfelt, juridikstudent vid Stockholms universitet.

 – Faktiskt lite, när jag skulle välja gick jag in på Arbetsförmedlingens hemsida och där fanns en rapport om att många 40-talister skulle gå i pension samtidigt som jag skulle ta examen, säger Kimiya Shans.

Arbetsförmedlingen, Statistiska centralbyrån, och fackförbundet Saco. Alla gör de olika kartläggningar över arbetsmarknaden och vilka yrken som behövs inför framtiden.

Saco:s analys bygger på information från de olika akademikerfackförbunden och målar upp en bild av arbetsmarknaden om fem år och där syns att det väntas vara brist på vårdyrken som läkare och sjukgymnaster, psykologer, socionomer och apotekare. Det väntas vara balans på arbetsmarknaden för ekonomer och jurister och civilingenjörer. Men överskott på kulturyrken kommunikationsyrken.

Men Saco:s ordförande Anna Ekström betonar att man måste gilla det yrket man väljer.

– Det viktigaste är att man läser något man trivs med och vill jobba med. Det är det absolut det viktigaste. Men när man väljer ska man ta reda på en hel del om vad som gäller. Vad är det för chanser på arbetsmarkanden? Även om man väljer ett bombsäkert yrke är man aldrig vaccinerad mot arbetslöshet.

Tillbaka på Stockholms universitet. Ivar Strömdahl läser ekonomisk historia för att bättre förstå världen omkring sig. Men han vill bli något helt annat.

– Rockstjärna, säger han.

Hur kommer den ekonomsiska historien in där?

– Det är frågan om den gör det. Men det kan vara bra att förstå vad det står i tidningen även om man är rockstjärna.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se