...men Geely kan vara intresserade

Kinesiska Geely är intresserat av att köpa Saab Automobile, säger bilindustrianalytikern Matts Carlsson till Ekot.

Trots den spruckna affären med Koenigsegg Group menar Matts Carlsson att Saab har en bra chans att överleva.

– Det är nog mer en 50 procent. Jag skulle tro att vi pratar om 60–70 procent. Det finns två huvudspår. Det ena huvudspåret är att General Motors bestämmer sig för att man strategiskt vill fortsätta att vara stark i Europa. Man vill också kanske satsa på att ha ett premiummärke. Det skulle innebära att man eventuellt överväger att behålla Saab. Jag tror inte att det är det starkaste spåret, utan jag tror att vi kommer att se att det blir en kinesisk lösning även i detta fallet, en kines som går in och förvärvar antingen bara Saab eller Saab och Volvo tillsammans, säger Matts Carlsson.

Är det i sådana fall Beijing Motors som har varit den stora finansiären?

– Nej, jag tror att det blir Geely som överväger att förvärva båda två, utifrån huvudskälet att man vet att det här är ett starkt industriellt kluster där man är beroende utav varandra. Saab har i dag en sådan liten prislapp. När vi har den kinesiska staten i botten, om man ser strategiskt på detta, så är detta en utomordentligt intressant lösning.

Har du några som helst indikationer på att Geely faktiskt är intresserad av att köpa även Saab?

– Jag har indikationer på det.

Matts Carlsson vill inte avslöja vad han har hört som får honom att göra bedömningen att Geely vill köpa även Saab, men han säger att det är högst logiskt att Geely vill passa på att ta över båda de svenska biltillverkarna Saab och Volvo.

Pengar till det finns, säger Matts Carlsson.

– Bakom Geely finns kinesiska banker och bakom de kinesiska bankerna finns den kinesiska staten. Vi talar om en gigantisk spelare som ser att fordonsindustrin är en strategiskt viktig bransch. Den kinesiska medelklassen vill köpa den här typen av produkter, så det finns starka krafter bakom, säger bilindustrianalytikern Matts Carlsson. 

Jens Möller
jens.moller@sr.se