Oro i Trollhättan kring Saabs framtid

Besvikelsen bland Saabanställda i Trollhättan är stor efter gårdagens besked om att Koenigsegg Group inte längre är intresserade av att köpa Saab.

Beskedet om att Koenigsegg Group drar sig ur affären om att köpa Saab Automobil kom mycket oväntat sent i går eftermiddag.

Ylva Lundsten har jobbat i 15 år på Saab Automobil i Trollhättan och är mycket nedstämd.

– Det klart man inte tror att det är sant. Vi hoppas ju allihop. Det här har hållit på så länge nu. Man vill ju ha en ände på det hela.

Vad tror du händer nu då?

– Jag vet inte, säger Ylva Lundsten.

Saab Automobil är den i särklass viktigaste arbetsplatsen för Trollhättan och det som händer på Saab berör hela kommunen med 54 800 kommuninvånare.

Praktiskt taget alla som bor här i Trollhättan känner anställda som jobbar på Saab och många är nu mycket oroliga för vad som ska hända, till exempel att folk ska flytta härifrån och att befolkningen ska minska istället för att fortsätta den stadiga befolkningsökningen som Trollhättan har haft de senaste åren.

Både Christer Andersson och Mikael Södergren har tidigare varit anställda på Saab. Jenny Litzén är personligen berörd eftersom det påverkar delar av hennes egen familj.

– Min pappa jobbar på Saab så jag tycker att det är väldigt tråkigt. Saab behövs både för Trollhättan och Vänersborg och hela kommunen, om man säger så, säger Jenny Litzén.

Vad tror du att det här kommer att innebära?

– Större arbetslöshet om inte annat, och brist för saker för folk att göra. Många kommer nog att flytta antagligen, säger Jenny Litzén.

– Det är hemskt ju. De som jobbar förlorar sina jobb, säger Christer Andersson.

Vad tror du att det skulle innebära för Trollhättan om det gick så långt att det blev en konkurs?

– Det är inte bra. Det blir svart, säger Christer Andersson.

– Det är inte bra för staden över huvud taget. Sedan är det tragiskt att det tar sex månader för någon att kunna bestämma sig och ha kommit så långt, tycker jag då. Det är tragiskt, säger Mikael Södergren.

Man pratar ju nu om att det kan bli konkurs. Vad skulle det innebära för Trollhättan tror du?

– Rent generellt tror jag att första staten kommer att bli väldigt, väldigt tuff för staden över huvud taget, säger Mikael Södergren.

Många man möter i Trollhättan är oroliga inför framtiden, men det socialdemokratiska kommunalrådet, Gert-Inge Andersson, försöker ändå att vara positiv även om han säger att han är förvånad över beskedet.

– Det var väldigt överraskande, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är något nedläggningsbesked som har kommit. Det är en förhandling som har avslutats. Det är det beskedet vi har fått. Vi ligger väldigt nere nu med EIB-lånen och alltihop. Förra veckan var ju allting väldigt positivt för att en lösning skulle komma till stånd. Jag tror inte att Saab kommer att läggas ned, utan att man kommer att lösa det på ett eller annat sätt, säger Gert-Inge Andersson.

Du är förhoppningsfull?

– Ja, fortfarande.

Vad betyder Saab för Trollhättan?

– Det betyder väldigt mycket för Trollhättan. Det betyder väldigt mycket för fordonsklustret i hela Sverige, och även arbetstillfällen i Småland och alla underleverantörer. Det är viktigt för Sverige att saab får vara kvar, säger Gert-Inge Andersson, kommunalråd i Trollhättan.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Moa Sandblad, SR Väst
moa.sandblad@sr.se