Kambodja

"40 års fängelse för tortyrchef"

40 års fängelse, så mycket yrkar en åklagare på i straff mot Röda khmerernas ökände fängelschefen Kaing Guek Eav, även kallad Duch.

Det är en åklagare vid den FN-stödda krigsbrottstribunalen i Kambodja som vill döma Duch för sin roll under Pol Pots brutala regim.

Åklagaren sade först att det rimliga straffet borde vara 45 år. Men fem kan dras av för att Duch samarbetat och uttalat ett begränsat erkännande.

Duch har även flera gånger uttalat ånger och bett om ursäkt. Han har bland annat bett om förlåtelse för att han övervakat morden på omkring 5 000 män, kvinnor och barn i S-21 eller Tuol Slengfängelset, en före detta skola i Phnom Pehn.

Men Duch hävdar att han aldrig personligen deltog i tortyr eller avrättningar utan bara lydde order, i rädsla för att själv dödas.

Duch höll ett sista anförande i rätten på onsdagen.

– Vad gäller offrens familjer så är min önskan att ni vänligen lämnar dörren öppen för mig att be om ursäkt. För att kunna uttrycka hur plågsam min ånger är så har jag helt och fullt samarbetat med rätten när det har behövts, sade Duch enligt AFP.

Domen väntas i mars nästa år.