Underleverantörer diskuterar med Saab

Efter att Koenigsegg Group backat från det tänkta köpet av Saab Automobile är nu många underleverantörer tveksamma till att ge Saab krediter. En av de största underleverantörerna, IAC Group, kommer redan i dag att diskutera den här frågan vid möten med Saab och GM, berättar vd:n Marcus Nyman.

– Vi kommer att omgående inleda diskussioner med både Saab och GM och vi vill ju så att säga förstå den här situationen och får vi inte en ganska tydlig bild av vad det finns för alternativ, vad det finns för andra intressenter, då får vi vidta åtgärder och helt enkelt förbättra kredittiderna och minska vår risk gentemot Saab, säger Marcus Nyman på IAC Group. 

IAC levererar bland annat instrumentpaneler till Saab i Trollhättan. Ungefär 15-20 procent av IAC:s omsättning på två miljarder går till Saab, som alltså är en viktig kund. Och trots den nya osäkerheten kring Saabs framtid så kommer IAC skicka lastbilar till Trollhättan även idag.

 – Ja, oh ja, vi är ju så att säga en frekvensleverantör och levererar ju i princip varje timme.

Men hur aktuellt är det att hålla in de lastbilarna eller alternativt kräva kontant betalning i dag?

– Som det ser ut nu så vill jag inte spekulera i det utan jag vill inleda de här diskussionerna och få en bekräftelse från Saab först innan vi går vidare med några andra beslut, säger Marcus Nyman på IAC Group.

Jens Möller
jens.moller@sr.se