Djurplågerimisstänkt stjärnkusk inför rätta

I dag börjar en rättegång som väntas få mycket stor betydelse för travsportens anseende. Det är Sveriges mest framgångsrike tränare i år, Åke Svanstedt, som åtalats för anstiftan till djurplågeri.

Åke Svanstedt misstänks för att ha uppmanat anställda att använda elpådrivare, så kallade grisfösare, när hästarna tränats.

Rättegången i Lidköpings tingsrätt beräknas ta fem dagar. Ett trettiotal vittnen ska höras. Teknisk bevisning saknas och målet kommer att handla mycket om trovärdighet.

Två anställda hjälptränare hos Svanstedt anklagas för att ha tränat med grisfösare och för att ha gett hästarna elstötar för att de ska tävla bättre. Svanstedt själv misstänks för att ha beordrat detta.

På kammaråklagare Anders Gustafssons fråga i domstolen i förmiddags förnekade Åke Svanstedt att han hade gjort det.

– Han har påstått att han skulle ha använt elpåfösare på order av dig, på en häst som heter All American Cool, sa Anders Gustafsson.

– Det känner jag inte till, svarade Åke Svanstedt.

– Så det här har aldrig förekommit?

– Nej, sa Åke Svanstedt.

Samtliga åtalade förnekar brott. Om hjälptränarna och Åke Svanstedt fälls blir domen troligen villkorligt och böter, enligt åklagarens bedömning.

För travsporten, som omsätter elva miljarder kronor enbart på spel varje år, är utgången enormt viktig.

Som vinnare av bland annat flera elitlopp har Åke Svanstedt blivit en av sportens stora reklampelare och ansikte utåt. För sporten handlar det här om anseende, och trovärdigheten att travhästar har det bra.

Åke Svanstedt frågades också ut av sin advokat Leif Silbersky.

– Är det mycket skitprat, som du säger, inom travet?

– Ja, jag tycker det. Det är det faktiskt. Det är för att det är mycket pengar med i spelet, både spel- och prispengar. Folk spelar och förlorar, och en del vinner, svarade Åke Svanstedt.

– Finns det någon mening med att använda elpåfösare, eller grisfösare?

– Nej, det tycker jag inte. Om hästarna inte är i psykisk balans, så tävlar de inte riktigt heller. Om hästarna ska tävla bra, då ska de vara vältränade och i psykisk och fysisk balans, sa travtränaren Åke Svanstedt.


Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se