Lars Ohly (V): "Ett stort misslyckande"

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly säger att regeringen var oförlåtligt passiv i början av krisen för fordonsindustrin.

– Det här är ett av regeringen Reinfeldts stora misslyckanden den här mandatperioden att man inte har sett till att garantera fortsatt biltillverkning i Trollhättan, säger Lars Ohly.

– Det som regeringen framför allt har gjort fel menar jag var i ett tidigt skede för drygt ett år sedan när krisen för bilindustrin och gm blev uppenbar. Då var regeringen oförlåtligt passiv och snarast pratade ned värdet istället för att skapa intresse för Saab.

Vad skulle de ha gjort då, i det läget?

– Som andra regeringar, som har stora bilindustrier i sina länder. Både i Tyskland och USA har man mycket tydligt sagt att detta är ett nationellt intresse. Det är dåligt använda skattepengar att avstå från att ta initiativ, eftersom det leder till en hög arbetslöshet och sannolikt också stora problem med underleverantörsindustrier.

– Vad jag menar att man skulle göra nu är att mycket snabbt sammankalla ett möte med alla intressenter. Det är företrädare för personalen och företagsledningen på Saab idag. Det är Trollhättans kommun. Det är Geely, det är GM, det är Koenigsegg. För att snabbt försöka att rädda det som räddas kan.

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se