Fredrik Reinfeldt:

Inga stora koalitioner för att stoppa SD

Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt tror inte på stora koalitioner över blockgränsen för att stoppa Sverigedemokraterna från inflytande, om partiet skulle bli tungan på vågen efter nästa val.

– Jag tror inte att svaret är en ohelig allians, en stor koalition eller liknande, sa Fredrik Reinfeldt vid en pressträff i dag.

– I de länder där detta har använts har det inte varit metoden för att tränga undan den här typen av fenomen. Tvärtom har vi flera exempel där de har vuxit i en miljö där det uppfattas som om alla andra sätter sig i samma båt. Det gynnar extremistpartier.

Såväl alliansen som de rödgröna har sagt att de inte kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna, om partiet skulle få en vågmästarställning efter nästa riksdagsval.

Fredrik Reinfeldt har uteslutit alternativet att han skulle kunna sitta kvar med aktivt stöd av Sverigedemokrater.

Oppositionen vill att han också ska utesluta alternativet att sitta kvar med passivt stöd av Sverigedemokrater, om de skulle välja att släppa fram honom som regeringsbildare genom att lägga ner sina röster.

Förutom frågan hur Sverigedemokraterna ska behandlas, ligger det en grundlagsfråga i botten.

Moderaterna har länge velat ändra grundlagen så att en sittande statsminister inte, som nu, kan sitta kvar efter ett val tills dess en majoritet röstar bort honom eller henne.

De vill ändra lagen så att den sittande statsministern alltid ska avgå efter ett val. Sedan ska riksdagen rösta om ny. Den förändringen kommer att genomföras i den nya grundlag, som inte är beslutad än.

Det har länge varit en fråga från oppositionen till Reinfeldt om han kommer att följa hur hans eget parti vill ha det i den här frågan och avgå, eller sitta kvar som statsminister och söka stöd för en minoritetsregering. I dag svarade han.

– Jag tycker att det är fel att börja tillämpa lagar i så här grundläggande frågor, innan de ens finns. Jag måste utgå från de lagar som finns i Sverige, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se