Nyinvigd serbisk armébas skapar oro

Serbien har invigt sin största armébas i södra Serbien, i ett område som är etniskt blandat och oroligt. Lokala Kosovoalbanska ledare kritiserar basen och talar om ockupation.

Militärmusik och presidenten Boris Tadic som invigde den största serbiska militärbasen för 1 000 kontraktssoldater. Förlagda i Presevodalen där några av de värsta striderna mellan den Kosovoalbanska UCK gerillan och serbiska trupper pågick i början av 2000.

Fortfarande är detta ett instabilt område. I de två städerna Presevo och Bjuanovac är befolkning till största delen Kosovoalbaner. Men detta är Serbien, om än nära gränsen mot Kosovo.

Lokala albanska ledare är mycket kritiska till att Serbien valt detta område för sin största militärbas. De kallar det för både en ockupation och en oönskad militarisering.

Men Tadic ser basen som ett sätt att stabilisera, få fred i det blandade området och som ett sätt att stoppa kriminella ligor som rör sig över gränserna i söder. Han säger att det är ett sätt att få Serbien i bättre dager inför en ansökan om EU kandidatur.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se