Beijing automotive tvekar efter beskedet

I Kina går åsikterna isär om huruvida det finns ett fortsatt intresse hos biltillverkaren Beijing automotive att köpa Saab, efter att den planerade affären tillsammans med Koenigsegg inte blir av.

Kinesiska företag är just nu mycket inriktade på investeringar utomlands men det är osäkert hur intresserad den Pekingbaserade biltillverkaren Beijing automotive är av att fortsätta förhandlingar om Saab efter att den tilltänkta partnern Koenigsegg dragit sig ur affären.

Den kinesiska biltillverkaren meddelade idag att man nu med största försiktighet på nytt kommer att överväga sin fortsatta medverkan i projektet att köpa Saab.

Wei Huijuan, tidigare chefredaktör för Kinas största internetbaserade biltidning China Cars, tror att företaget är fortsatt intresserade av att köpa Saab eftersom de är beroende av att förvärva utländska bolag för att kunna nå sitt eget utvecklingsmål: en egen kvalitetsbil.

– De kommer definitivt att fortsätta vänta på ett köptillfälle, eftersom de redan har en plan och en budget för att utveckla ett eget starkt personbilsmärke, säger Wei Huijuan, och menar att om de inte kan köpa Saab kommer de att behöva se sig om efter något annat utländskt kvalitetsmärke i stället.

Professor Zhang Yihong vid Guangdongs Industriuniversitet tror däremot inte att Saab är så intressant för Beijing Automotive.

– De skulle tjäna mer på att utveckla alternativ miljöbilsteknik, varför skulle de vilja lägga ut så mycket pengar på Saab som bygger på gammal flygplansteknik, undrar han 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se