Centern sänker valambitionerna

Centerpartiet sänker ambitionen. Det två år gamla målet att nå sexton procent av rösterna i nästa val skrotas för det nya målet på tio procent.

Låga opinionssiffror sägs vara orsaken till förändringen. Men Maud Olofsson är inte nervös.

– Nej jag är verkligen förtröstansfull. Vi har nu ägnat hösten åt att ha en hel del möten och jag känner verkligen att vi är ett parti som har en otroligt stark rörelse som är jättestolta över det vi har gjort i regeringen men som också inser att det räcker inte med det vi har gjort. Det är mycket kvar att göra.

Idag diskuterade centerns förtroenderåd, som består framför allt av distriktsombuden, partiets strategi inför valet. I centrum står klimatet och jobben.

Partiet föreslår bland annat lägre lön för ungdomar under första året på jobbet. Hellre låg lön än inget jobb alls, säger centern.

Det var ett nervöst parti som idag samlades i Stockholm för att gå igenom valstrategin. Partiet har under en tid legat farligt nära den magiska fyraprocentsgränsen i opinionsundersökningarna.

Dessutom har partiledaren Maud Olofsson utsatts för hård kritik som näringsminister för den senaste tidens turbulens kring Vattenfall.

För drygt två år sedan var stämningen en helt annan. Partiet hade fått åtta procent i senaste valet och så här lät det på stämman i Kalmar när Maud Olofsson lovade en fördubbling.

– Centerpartiet ska bli en än starkare kraft i svensk politik. För Sveriges och för världens skull.

Idag sänkte alltså partiet ambitionerna och la ribban istället vid tio procent av rösterna. Partifolk säger inofficiellt att de låga opinionssiffrorna har varit avgörande för nedrevideringen. 

Riksdagsledamoten Annie Johansson sitter med i partistyrelsen.

– Jag tror inte att vi hade haft möjlighet att nå 16 procent. Det är viktigt att ett parti jobbar med realistiska förutsättningar och det tror jag att tio procent är.

Var det för mycket rus i huvudet när ni sa 16 procent?

– Jag tror att vi är väldigt visionära. Vi är modiga och vi kände ett enormt i go i de frågorna som vi har som grund. Vi har inte minskat ambitionerna genom att sätta tio procent, säger Annie Johansson. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se