Svenskarna satsar på aktier via fonder

Svenskarna är världsbäst på att spara i aktier. Helst ska det ske via ombud, i fonder, där någon annan tar hand om pengarna och ofta mot höga avgifter.

Efter förra årets kraftiga nedgång går det upp i år och det märktes när organisationen Aktiespararna höll Stora aktie- och fonddagen i Stockholm.

Det vimlas ordentligt i Folkets Hus, eller City Conferens Center som det heter numera. Skolklasser kommer för att lyssna på Unga Aktiesparare, och kön utanför liknar den till en popkonsert.

Men räknar med bort skolungdomarna är medelåldern hög och man får strax en bild av en både förmögen och kunnig övre medelålders, nybliven pensionärsgrupp som vill förmera sitt kapital.

Stockholmsbörsen har gått upp med nästan 50 procent från årsskiftet, och många vill hoppa på tåget. Hushållens direktägande minskar stadigt medan ägandet via fonder ökar. 9 av 10 svenskar är med på något sätt.

– Jag heter Lena Jansson.

Fick du någon ny information?

– Ja, det tycker jag. Här fick jag bra information. Jag hoppas på eftermiddagen senare.

Hur sparar du själv?

– Jag sparar både i aktier, fonder och lite av varje. Har mycket pengar på banken. Kanske lite för mycket pengar på banken. Det är därför jag är här.

– Man vet aldrig hur det går och inga experter vet heller. Jag sparar i aktier. Jag sitter själv och köper och säljer via datorn hemma, säger Ingvar Nilsson, aktiesparare.


Tommy Fredriksson

tommy.fredriksson@sr.se