Trustorhärvan

Joachim Posener förhörd av polis

Uppdaterad: 07:51
Den misstänkte ekobrottslingen Joachim Posener, som anklagats för att vara hjärnan bakom Trustorhärvan, förhördes för första gången av svensk polis och åklagare i tisdags.

Förhöret ska ha ägt rum i största hemlighet på svenska ambassaden i Bryssel, uppger Expressen.

– Jag tror inte att det skulle gynna min klients intressen om jag kommenterade vad som kom fram under förhöret, säger Poseners försvarsadvokat Leif Gustafson till tidningen.

Trustorhärvan briserade 1997 och Posener gick under jorden. Han jagades därefter i tolv år, misstänkt för att vara hjärnan bakom hela härvan. Brottet som är kopplade till brotten i Trustorhärvan är numera preskriberade.

De förhör som nu ägt rum i Bryssel handlar om oredlighet mot borgenär, enligt Expressen, brott som ska ha begåtts 2004.

Posener, som är försatt i personlig konkurs, fick då 500 000 kronor av TV 3 för en intervju. De pengarna skulle han ha blivit av med direkt eftersom han hade skatteskulder på nästan 20 miljoner kronor, pengar som Kronofogden jagar i dag. Men pengarna från TV 3 gick istället till ett förlag som har rättigheterna till hans bok.

Konkursförvaltaren har ansökt om stämning både mot förlaget och TV 3:s ägare, eftersom man anser att alla pengar ska gå till konkursboet.