Investeringsbolag i Dubai i djup kris

Dubai World, som är ett av emiratet Dubais investeringsbolag, har svåra ekonomiska problem och har bett långivarna att få slippa betala på lånen i ett halvår.

Investeringsbolaget Dubai Worlds skulder uppgår till motsvarande drygt 400 miljarder kronor.

Sent i går kom beskedet att bolaget bett sina långivare om att få slippa betala på lånen i ett halvår, fram till åtminstone slutet av maj nästa år.

Dubai World, som ägs av emiratet Dubai, står bakom flera projekt i fastighetsbranschen och äger flera hamnar och har drabbats hårt av finanskrisen och lågkonjunkturen.

Priserna på fastigheter har rasat i Dubai, och det spektakulära projektet med lyxhotell och bostäder på en palmformad ögrupp i Dubai har inte gått som det var tänkt, mycket är ännu inte färdigbyggt.

Flera av Dubai Worlds investeringar i USA gjordes också före finanskrisen, när priserna låg på som högst.

Som en följd av att Dubai World ställde in sina lånebetalningar sköt också kostanden för att försäkra lån till andra av emiratet Dubais företag i höjden och lånen fick skräpstatus, skriver Wall Street Journal.

Att försäkra ett femårigt lån på tio miljoner dollar till ett av emiratets företag kostar nu ungefär 4,3 procent av lånesumman.

Beskedet om att Dubai World vill ställa in sina lånebetalningar i ett halvår kom precis före en långhelg, och flera av de officiella institutionerna och företagen i Dubai öppnar inte igen förrän 6 december.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se