Verket kände till att stickers försvunnit

Migrationsverket bekräftar nu att det har förekommit att stickers med svenska uppehållstillstånd har försvunnit från verket. Ekot berättade i morse att så kallade stickers med svenska uppehållstillstånd säljs på den svenska marknaden.

Migrationsverket har tidigare uppgett för Ekot att inga stickers har försvunnit men nu säger Kenneth Fluor på Migrationsverket att det inte stämmer.

– Tittar man både på Sverige och på utlandet så får man rapporter då och då om att tillståndsmärken har försvunnit men det är tydligen inte så ofta förekommande, säger Fluor.

Men hur ofta händer det?

– Ett par gånger om året.

Ekot avslöjade tidigare i dag att det förekommer handel med svenska uppehållstillstånd. Vi har träffat en säljare som flera gånger visat stickers med uppehållstillstånd. En sådan sticker får den som beviljas uppehållstillstånd i Sverige och stickern infogas då i passet med personens namn och bild.

Migrationsverket har tidigare hävdat att inga stickers varit försvunna. Säljaren är däremot säker på att hans stickers är äkta och stulna från Migrationsverket. Så här sa säljaren i Ekot i morse:

– De är original.

Är de stulna? Från Migrationsverket?

– Självklart. Varifrån annars?"

Och det kan alltså stämma. Under dagen har anställda på Migrationsverket och före detta anställda kontaktat Ekot och berättat att det går att stjäla stickers. En person berättar att det går att ta en hel bunt med 100 stickers utan att det upptäcks.

En källa på en svensk ambassad säger till Ekot att säkerheten kring stickers på svenska ambassader och konsulat är undermålig.

Kenneth Fluor är expert på Migrationsverkets enhet för besök och bosättning, som ansvarar för tillståndsmyndigheter och utlandsmyndigheter. Han bekräftar att det finns problem med säkerheten vid hanteringen av stickers på en del ambassader.

Även här i Sverige kan det vara så att försvunna stickers inte polisanmäls. Patrik Pettersson, chef för gränskontrollen på Arlanda säger att polisen inte känner till att det finns stulna svenska stickers.

– Vi har inga uppgifter om att det finns stulna svenska märken i omlopp, säger Patrik Pettersson.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Nuri Kino
nurikino@gmail.com