Borgmästare greps för mord i Filippinerna

I Filippinerna har en misstänkt gripits för massakern på 57 människor tidigare i veckan. Landets president lovar en grundlig utredning.

President Gloria Macapagal Arroyo fördömer våldet och lovar en fullständig utredning, samtidigt som kritiken växer mot att det tog ända till i dag innan den utpekade huvudmisstänkte greps.

Personen som nu formellt anklagas för mord heter Andal Ampatuan Jr, en lokal borgmästare som tillhör en klan som är inflytelserik i södra Filippinerna och som tills nu haft nära politiska band med president Arroyos styrande koalition. Den gripne förnekar all inblandning.

FN-chefen Ban Ki-moon och människorättsgrupper är bland dem som kräver att rättvisa skipas för massakern i måndags på 57 människor.

En del av dödsoffren tillhörde en rivaliserande klan. Men runt 20 av de döda kan ha varit journalister som bara var där för att rapportera om maktstriden i området. Därmed är detta en av de dödligaste attackerna hittills mot journalister.

Ett tiotal döda tycks ha varit bilister som mördades för att de råkat köra förbi och bevittnat de andra morden.

Det tros ha varit runt 100 beväpnade män som överföll en konvoj med sex bilar, resenärerna var på väg för att lämna in papper för att kunna utmana den mäktiga Ampatuan-klanen i kommande guvernörsval.

Våldet inträffade i Maguindanao-provinsen, en del av ön Mindanao, som förutom rivalitet mellan muslimska klaner också härjas av kommunistrebeller och religiösa extremister såväl som av banditer och pirater.

Den nu gripne är son till den viktigaste regionale pampen som i långa perioder varit provinsens guvernör. Som sådan har han hjälpt president Arroyo att vinna avgörande röster, bland annat i det kontroversiella presidentvalet 2004. Människorättsgruper säger att liknande men mindre omfattande massakrer begåtts tidigare i provinsen, med samma klan misstänkt.

Svår fattigdom bidrar till att göra situationen än värre i Maguinandao, som stått utanför regeringen i Manilas faktiska kontroll i decennier.

Nils Horner, Phnom Penh
nils.horner@sr.se