Posener ville själv träffa svensk polis

Enligt Joachim Poseners advokat Leif Gustafson var det Posener själv som tog initiativ till mötet med svensk polis och åklagare som handlade om att han misstänks ha undanhållit pengar från sitt konkursbo.

– Vi ville ha det förhöret därför att vi anser att det pågår en utredning som borde lägga ner, säger Leif Gustafson.

Varför har ni väntat så länge med att ta den här kontakten?

– Vi har haft den här kontakten en tid men vi hade önskemål om att det skulle ske utomlands. Nu fick vi det accepterat och då blev det så, säger Leif Gustavson.

Förhöret hölls i tisdags på den svenska ambassaden i Bryssel, platsen hade enligt Leif Gustafson valts av svensk polis och åklagare.

Joachim Posener har varit på flykt från svensk polis i tolv år sedan han pekats ut som huvudman i ett omfattande bedrägeriförsök mot investmentbolaget Trustor.

Det brottet är preskriberat sedan två år och den internationella efterlysningen för den misstanken är hävd.

Posener har också varit misstänkt för att ha undanhållit en halv miljon kronor som han fått i ersättning för en intervju i TV3 från sitt konkursbo och det var det som förhöret i Bryssel gällde.

Men också det kan vara preskriberat enligt åklagare Berndt Berger.

– Om det inte är grovt så är det nyligen preskriberat. Skulle det bedömas som grov oredlighet så är det nästan fem år kvar av preskriptionstiden, säger Berndt Berger.

Hur ser den bedömningen ut?

– Det går jag inte in på, säger Berndt Berger.

Advokat Leif Gustavsson svarar så här på frågan om Posener hoppas att det här ska leda till att han kan återvända till Sverige.

– Jag har inga kommentarer till hans Sverige-ambitioner just nu, säger Leif Gustavson.

Vad tänker du kring att han har varit försvunnen i tolv år och sedan hör av sig när det brott han misstänks för ser ut att ha kunnat preskriberats?

– Jag vet inte om jag har någon direkt kommentar till det. Vi har haft kontakt under den här tiden och det här är en pendang till det förra. Det har utvecklats på det här sättet, säger Leif Gustavson.

Om det skulle bli ett åtal och en rättegång, kommer han att dyka upp då?

– Vi får ta ställning till den fortsatta utvecklingen om det skulle bli på det sättet, säger Leif Gustavsson.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se