Hel leverans med stickers försvann

En leverans med svenska uppehållstillstånd, stickers, försvann på väg till en ambassad i Afrika. Anställda på Migrationsverket säger att det går att stjäla dokument utan att det märks tydligt. Det har framkommit efter Ekots avslöjande att svenska uppehållstillstånd går att köpa för 20 000 på den svarta marknaden.

– Man kan köpa av många. Den första kom till mig och erbjöd mig att köpa. Och sedan hörde jag från flera att man kunde köpa stickers som kommer från Migrationsverket, berättar en irakisk säljare av stickers.

Det handlar om så kallade stickers med svenska uppehållstillstånd. Det är märken som den som får ett uppehållstillstånd får infogat i sitt pass och sådana märken säljs nu på den svarta marknaden Tidigare förnekade Migrationsverket att stickers hade försvunnit men nu säger tillståndsexperten Kenneth Fluor på Migrationsverket att det inte stämmer:

– Tittar man både på Sverige och utlandet så får man rapporter då och då om att tillståndsmärken har försvunnit, ett par gånger om året, säger Fluor. 

Under dagen har anställda på Migrationsverket och före detta anställda kontaktat Ekot och berättat att det går att stjäla stickers från Migrationsverkets kontor. En person berättar att det går att ta en hel bunt med 100 stickers utan att någon märker det. 

En källa på en svensk ambassad säger till Ekot att säkerheten kring stickers på svenska ambassader och konsulat är undermålig. Och Kenneth Fluor på Migrationsverket bekräftar att det finns problem med säkerheten vid hanteringen av stickers på en del ambassader. En gång försvann en hel leverans på väg till den svenska ambassaden i Kampala, Uganda.

– Vid ett tillfälle var det en hel leverans som inte nådde ända fram från tillverkaren.

Vad hände med dem, vet ni det?  

– Nej, jag kan inte svara på det, säger Kenneth Fluor. 

De stickers det handlar om är samma typ av stickers med texten "Uppehållstillstånd" som den som beviljats uppehållstillstånd får infogad i sitt pass. Nu säljs sådana stickers för 2000 euro. Målgruppen är gömda flyktingar som vill kunna resa fritt i Europa och som köper stickers för att få ut sina släktingar ur hemlandet, när andra flyktvägar är stängda. 

Och försäljaren Ekot träffar säger att han säljer stickers för att hjälpa sin egen familj och andra.

– Vi gör det för att vi är desperata. Vi får inte uppehållstillstånd och vill få ut våra familjer ur Irak. Det här är ett sätt, säger försäljaren. 

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Nuri Kino
nurikino@gmail.com