Nytt rekord för julhandeln i år igen

Julhandeln i Sverige beräknas slå rekord i år igen. Det visar en färsk prognos från Svensk handel. Räknat per invånare är julhandeln störst i Hallands län, mest beroende på den väldiga julruschen i Ullared.

I Ullared har nu jättevaruhuset Gekås slagit försäljningsrekord. 16-åriga Johanna Olausson har åkt till Ullared ända från Kalmar.

– Mest julklappar är det. Ett bowlingset, lite kläder, parfym och så där. Det är en bit att åka men man vinner på det i längden eftersom det är så billigt, säger Johanna Olausson.

I år beräknas 4,3 miljoner människor besöka Gekås i Ullared. Det kallas Sveriges största besöksmål.

Lågprisvaruhuset slår i år försäljningsrekord. Försäljningen har ökat med 15 procent jämfört med i fjol. I förrgår sprängde Gekås tremiljardersvallen för första gången.

Julhandeln är viktig på Gekås, och drar igång redan i juli för att alla sommarturister ska kunna handla julklappar. Enligt vd:n Boris Lennerhov är det inte direkt de mest fashionabla julklapparna som säljer bäst.

– Det vi säljer allra mest av, det gjorde vi förra julen också och har gjort de senaste trettio åren, det är strumpor.

Margareta Ternell är pressansvarig på Svensk handel. Hon säger att julhandeln kommer att slå rekord i år igen enligt deras prognos.

– Det blir en ökning med tre procent jämfört med förra årets julhandel. Då skulle vi landa på 61,3 miljarder i decemberhandeln. Det känns oerhört mycket mer positivt i år än det gjorde förra året, när den värsta lågkonjunkturen precis hade slagit in, säger Margareta Ternell.

Jens Möller
jens.moller@sr.se