Känd ekonom varnar för ny finansbubbla

En ny varning kommer nu från en av världens mest kända ekonomer, Nouriel Roubini. Vi är på väg mot en monsterbubbla på finansmarknaden säger han i en exklusiv intervju för Ekonomiekot. Det handlar framförallt om spekulation i en allt billigare dollar.

Eftersom kostnaden för att låna i dollar är i princip noll. Eftersom valutan också har fallit sedan i våras, så är räntan negativ. Man tjänar alltså på att låna billigt och sedan betala tillbaka när dollarn är mindre värd. Roubini varnar för det han kallar en ny monsterbubbla.

Dollarn kan inte falla i all evighet och när den planar ut eller stiger i värde så blir det masshysteri, alla vill ta sig ur marknaden. Då stiger dollarn stiger och till exempel råvarupriserna rasar i värde. Det blir värre än vad det var förra hösten.

Roubini säger att han är oroad av att den amerikanska centralbanken gör pengar så lättillängliga och tvingar andra länder att följa efter.

Men att stötta systemet nu med höjda räntor är inte lösningen, säger Roubini. Däremot tror han på en mer reglerad och kontrollerad finansmarknad.


Brita-Lena Ekström
brita-lena.eriksson@sr.se