Allt svårare för journalister i Tunisien

I Tunisien har situationen försämrats för journalister den senaste tiden. Människorättsorganisationer är bekymrade och ser förföljelser och fängslanden nu som bestraffningar för kritisk medierapportering under presidenvalet i oktober.

Journalisten Taoufik Ben Brik har dömts till sex månaders fängelse anklagad bland annat för att ha överfallit en affärskvinna.

Men enligt journalisten är anklagelserna påhittade av polisen. Ben Brik skrev kritiska artiklar om Tunisiens president Ben Ali i franska tidningen Le Nouvel Observateur i samband med valet för en månad sedan.

Organisationer som Amnesty International och Reportrar utan gränser betraktar också anklagelserna som fabricerade och drar paralleller till liknande fall. De anser att rättegången inte är rättvis.

Det har skett en klar försämring för journalister i Tunisien och det är mycket bekymmersamt säger Soazig Dollet vid Reportrar utan gränsers kontor i Paris.

– Flera journalister har misshandlats efter valet och två dömts till fängelse den senaste veckan. Kontrollen är hård både av dem som rapporterar för nationella och utländska medier. Många fruktar nu för sina liv, berättar Soazig Dollet.

President Ben Ali har varnat för att myndigheterna kommer att ta i med hårdhandskarna mot dem som ifrågasätter resultatet av valet.

Enligt kritikerna försäkrade sig regeringen om en seger genom att trakassera oppositionen.

– Det som händer journalister nu ser ut om en hämnd, säger Hassiba Hadj Sahraoui vid Amnesty International.

Beatrice Janzon
beatrice.jansson@sr.se