Långsiktiga aktiva val bäst i PPM

I december fylls premiepensionssystemet PPM på med 30 nya miljarder. Avkastningen har i genomsnitt varit densamma för de som aktivt valt en fond och de som hamnat i Premiesparfonden visar en sammanställning från PPM och Fondbolagens förening.

Men Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson anser ändå att det är viktigt att göra ett val.

– Jag tycker att det finns ett egenvärde att ha ett eget engagemang. Annars får vi ett genomsnitt allihopa. Men genom att vi har valmöjlighet kommer det att gå olika bra för. Det viktiga är att man inte ska gå och tro att det har gått bäst för dem som inte har gjort något för det är inte sant. För en del av de som engagerat sig har det gått bra och för andra har det gått mindre bra.

Snart fylls PPM-sparandet på med nya miljarder och många kanske funderar på att byta i den brokiga floran av fonder. Totalt finns 800 att välja mellan och de som inget gör hamnar i Premiesparfonden, den som i bland kallas för soffliggarfonden.

Genomgången av hur det gått för vårt långsiktiga PPM-sparande från 2001 till i dag visar att avkastningen inte skiljer sig nämnvärt mellan de som varit passiva och de som gjort ett aktivt val. Men det är ett genomsnitt. Enskilda valda fonder har gått betydligt bättre än snittet samtidigt som det är där de riktiga bottennappen finns. Nästan 40 procent av de aktiva valen gick sämre än Premiesparfonden.

Per H Börjesson, vd för investmentbolaget Spiltan, har skrivit en bok om den amerikanske miljardären Warren Buffet. Liksom Buffet anser Börjesson att långsiktighet är viktigt liksom att avstå från dyra rådgivare.

– Det finns fonder som man valde år 2000 som har gått dåligt i fem-sex år. En sådan fond ska man byta bort. Problemet med PPM är att PPM-rådgivarna byter kanske 40-50 gånger om året. Det finns ingen människa i världen som kan hoppa från Indien till Kina till Sverige till räntor och skapa någon mer avkastning. På kort sikt kanske det finns det men på lång sikt finns det ingen portfölj som klarar av det.


Sören Granath
soren.grannath@sr.se