Ödesdag för ryska biljätten Avtovaz

Framtiden för den ryska biljätten Avtovaz som tillverkar Lada-bilar kan avgöras i Paris i dag. Rysslands regering kommer att ha samtal i dag med Renault som är delägare i Avtovaz.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin kommer personligen att träffa Renault-ledningen för att höra vad det franska bolaget tänker göra med sina 25 procent i Lada-fabriken.

Den stora räddningsaktionen för den krisdrabbade ryska biljätten är uppskjuten till efter samtalen i Paris. Rysslands regering har sagt sig vara beredd att satsa stort på en modernisering av Avtovaz.

Enligt uttalanden på förhand från ryska diplomater handlar uppgörelsen med Renault inte lika mycket om pengar som om teknikutveckling. Efter det att ett konsortium med bland annat ryska Sberbank misslyckats med att köpa tyska Opel riktar nu den ryska personbilsindustrin sina blickar mot Frankrike istället.

Den långsiktiga planen är att kombinera det tekniska kunnandet hos västerländska biltillverkare med den billiga massproduktionen i den ryska bilindustrin.

Samtidigt har tyska Daimler inlett förhandlingar om att öka sitt engagemang i den största ryska lastbilstillverkaren Kamaz.

Den nya överenskommelsen skulle för Daimler inte bara innebära ett större aktieinnehav i Kamaz utan också att det tyska bolaget kommer att tillverka flera av sina egna lastbilsmodeller i samarbete med den ryska fabriken.


Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se