Regeringen nobbar krislån till Saab

Regeringen går inte med på att låna ut pengar till Saab. Inför GM:s nästa styrelsemöte skulle ett lån från regeringen kunna påverka utgången för Saab, enligt företagsledningen. Men det blir inga pengar från det avsatta undsättningslånet. 

– I grund och botten ska vi inte bedriva industripolitik, vi ska bedriva näringspolitik. Näringspolitik bygger på att man har breda villkor för hela företagsamheten, säger finansminister Anders Borg (M).

Så de här pengarna kan inte få användas åt Saab?

– De ska användas i enlighet med det regelverket och då är det undsättningslån det handlar om. Vi kommer naturligtvis att pröva alla frågeställningar som Saab har på ett sätt som ligger i enlighet med regelverken, säger Borg.

Det är enligt finansminister Anders Borg inte möjligt för Saab att få undsättningslån, trots att det finns fem miljarder kvar som inte betalats ut. Saabs vd Jan-Åke Jonsson sa ju i går att Saab skulle vara hjälpt om regeringen ville låna ut pengar i form av rekonstruktionslån.

Inte heller näringsminister Maud Olofsson (C) ser någon möjlighet att ge Saab lån.

Hon säger att Koenigsegg valt att söka EIB-lån, lån i Europeiska investeringsbanken, och det valet ligger fast, trots att Koenigsegg inte längre finns med. Saab kan inte få både undsättningslån och EIB-lån, säger Maud Olofsson.

– Koenigsegg har ju själv bett om EIB-lån, det är ju det vi har jobbat utefter. Det är ju inte vi som väljer låneform eller vad man vill använda för instrument, utan det gör ju en eventuell köpare. Det som är glädjande är väl ändå att man inte har gett upp hoppet, utan att man fortsätter att jobba med att eventuellt hitta en ny köpare. Men hur långt det räcker går inte att svara på, säger Maud Olofsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se