Kinesiskt Volvo-köp rycker närmare

Kinesiska Geely har kommit ännu ett steg på väg mot att köpa Volvo Personvagnar. Geelys svenska talesperson Anders Fogel säger nu bland annat att företaget har tillräckligt med pengar för att genomföra affären.

– Vi kan bekräfta att Geely har den finansiella uppbackning som krävs för att kunna genomföra den här affären, säger Geelys svenske talesman Anders Fogel.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det har jag inte möjlighet att kommentera. Den här affären kommer att finansieras via bolaget och kinesiska banker.

Enligt Anders Fogel finns en överenskommelse mellan Geely och Volvos nuvarande ägare, Ford, om det kanske svåraste i en sådan här affär: hur man ska hantera rättigheterna till all den teknik som krävs för att bygga Volvos bilar - patent och liknande.

– Volvo kommer att behålla ägarskapet över nyckelteknologier och den IP (= immateriella rättigheter) som Volvo självt har utvecklat, inklusive allt som rör Volvos rättigheter kring säkerhet och miljö till exempel. De IP-rättigheterna som gäller Volvo, men i dag ägs av Ford, kommer även i fortsättningen att vara tillgängliga för Volvo, vilket i sin tur kommer att möjliggöra för Volvo att implementera och genomföra sin affärsplan, säger Anders Fogel.

Den ekonomiska överenskommelsen om vad det ska kosta för Volvo att använda Fords teknik vill Anders Fogel däremot inte säga något om. Inte heller vill han säga hur mycket sanning det ligger i vad bilindustrianalytikern Matts Carlsson sa i Ekot i veckan - att Geely är intresserat av att köpa även Saab Automobile.

– Jag har förstått att det finns de som tycker att det vore en bra affär. Från Geelys sida kan jag bara bekräfta att vi är fullt fokuserade på att förhandla klart den här affären med Ford och det är allt som gäller för oss, säger Anders Fogel.

Jens Möller
jens.moller@sr.se