Sjukskrivna klassas som arbetslösa

En fjärdedel av dem som blir av med sina sjukpenningdagar vid nyår är deltidssjukskrivna. Trots att de redan har ett arbete uppmanas de nu att gå arbetsförmedlingens introduktionsprogram.

Det här berättade Ekot om i morse. Men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson försvarar det nya systemet.

– Min erfarenhet av väldigt många besök på försäkringskassor runt om i landet nu är att det är väldigt många som ser fram emot att få en kontakt från arbetsförmedlingen. Som har varit bortglömda och kanske funderar över sin framtid, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Ekot berättade i morse om William Hemberg, som utvecklar affärssystem för datorer. Han lider av sviterna efter vad läkarna tror är borrelia. Ständig huvudvärk gör att han är sjukskriven på 50 procent.

Vid nyår har han förbrukat alla sina sjukpenningdagar. För att få ersättning måste han på den tid han inte arbetar gå arbetsförmedlingens introduktionskurs, vad den ska ge honom förstår han inte.

– Det känns knäppt att säga att jag är arbetslös när jag är sjuk. Jag har fixat jobb själv, jag har inga problem att få jobb. Det är inte där skon klämmer. Skon klämmer att jag har ont i huvudet och är sjuk. Jag behöver bli av med det och kunna jobba mer, inte få ett jobb. Jag har ett jobb, säger William Hemberg.

Det finns en liten möjlighet även med den nya lagen, att fortsätta vara sjukskriven. Men enligt regeringens förslag ska detta tillämpas restriktivt. I princip bara till dem som ligger på sjukhus. Alla andra hänvisas alltså till arbetsförmedlingen.

Om William Hemberg väljer att inte börja på arbetsförmedlingens introduktionskurs efter årsskiftet riskerar han att stå utan ersättning. Vad kursen ska innehålla är fortfarande oklart.

– Jag skulle råda de här personerna som det här handlar om att ändå gå till arbetsförmedlingen och fundera på vad det här är och inte döma ut någonting i förskott, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson

Är det inte konstigt att William formellt tvingas bli arbetslös och få arbetslöshetsförsäkring trots att han är sjuk och inte arbetslös?

– Jag tycker fortsatt, utan att gå in på enskilda fall att om man har varit sjukskriven i två och ett halvt år och man kan arbeta halvtid men inte heltid, då är det kanske dags att börja fundera på hur ens framtid ser ut. Kommer jag att kunna gå tillbaka till heltid med mitt hälsoläge? Om jag inte bedöms kunna det då är det väl väldigt bra att redan nu börja tänka efter. Vad kan jag göra istället och vad kan ni hjälpa mig med under den här tiden? säger Cristina Husmark Pehrsson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se