Ungas sömnproblem har tredubblats

Sömnproblem bland unga har tredubblats sedan 1990-talet. Nu ökar även en sjuklig form av förskjuten dygnsrytm, så kallad DSPS (Delayed sleep-phase syndrome).

Framförallt är det tonåringar som drabbas. Överläkare Romana Stehlik på sömnkliniken i Avesta vittnar om att fler och fler söker hjälp.

– Det verkar öka och det verkar vara större problem hela tiden. Vi upplever att problemen ökat de sista åren, säger Romana Stejlik.

Den som drabbas av försenad sömnfas, eller DSPS, har fått en kemisk obalans i hormonsystemet som styr dygnsrytmen.

DSPS-patienter kan sällan somna före två, tre, fyra på natten, oavsett hur trötta de är, och sömnmedel hjälper inte.

På morgonen är de extremt svåra att väcka och för tonåringar som drabbas blir det svårt att klara skolan. Generellt har sömnproblem tredubblats bland unga mellan 16 och 25 år sedan 1980-talet.

När det gäller försenad sömnfas finns det dåligt med forskning om hur vanligt det är, men minst 10 000 svenskar tros vara drabbade och problemet ökar. Orsaken till det är oklar.

– Vi kan bara misstänka att det handlar mycket om förändrad livsstil, vi har 24-timmars-samhälle. Vi har ljust på fel tider på dygnet. Vi kan ha ljust på natten och mörkt på dagen om vi så väljer. Ljuset är det kraftfullaste verktyget för att justera dygnsrytmen mot klockan. Vi behöver ljus på rätt tid på dygnet.

DSPS-patienter behandlas med melatonin-kapslar och ljusterapi och många blir hjälpta. Men det är oroande att fler och fler barn drabbas, säger sömnspecialisten Romana Stehlik.

– Det är ett problem, framförallt när det gäller ungdomar som har hela livet framför sig och måste utbilda sig. De har egentligen bara några få år på sig. Det här samhället har stora krav på ungdomar och sover de dessutom dåligt och är sömniga på dagen och har kognitiva besvär på grund av sömnbrist klarar de inte av kraven.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se