Försvarar att sjuka måste söka jobb

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar att även den som är deltidsjukskriven och redan har en anställning måste delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram efter årsskiftet. 

Introduktionsprogrammet är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd tänkt att hjälpa de över 50 000 som utförsäkras från sjukförsäkringen efter årsskiftet tillbaka i jobb.

– Det är en förändring av ett system som tidigare innehållit stora grupper som vi beskrivit som sjuka men som har arbetsförmåga, säger Fredrik Reinfeldt.

Men är det en helt lyckad förändring? De här personerna har redan visat att de har arbetsförmåga eftersom de är deltidssjukskrivna.

– Jo, men så är det ibland, att det är fullkomligt möjligt och mänskligt och kan ske i också hur myndigheter agerar, att det inte blir perfekt från dag ett.

I går berättade Ekot om William Hemberg som fick en hjärnhinneinflammation för några år sedan som läkare tror orsakades av Borrelia. Sedan dess har han haft kronisk huvudvärk.

William Hemberg kunde fortsätta att arbeta på sitt jobb som utvecklare av affärssystem för datorer, men bara fram till lunch då huvudvärken blir för svår och då måste han lägga sig.

Hans arbetsgivare och William Hemberg hade gärna sett att han gått upp i arbetstid om han bara kunnat.

– Det känns knäppt att säga att jag är arbetslös när jag är sjuk. Någonstans är det en Kafka-situation, ska jag ta tjänstledigt, söka ett jobb. Nej jag förstår inte. Jag har inte en målsättning att söka jobb, jag har inte en målsättning att bli förtidspensionär, jag vill bli frisk. Det är väl psykologiskt. Så länge jag anser att jag är sjukskriven så är jag på väg någonstans, att förhoppningsvis bli frisk, säger William Hemberg.

För att vara garanterad ersättning efter årsskiftet måste William Hemberg dels begära tjänstledigt av sin arbetsgivare den tid han tidigare varit sjukskriven, på eftermiddagarna när huvudvärken är som värst.

Sedan måste han skriva in sig på Arbetsförmedlingen och gå det tre månader långa introduktionsprogrammet. Han går alltså från att vara sjuk till att vara arbetslös.

– I den stora förändring som nu görs och som har syftet att sluta att dölja en del av vår arbetslöshet, finns det säker de som upplever att förändringen är jobbig eller till och med kommer i kläm. Jag har aldrig sett någon förändring av det här slaget som inte medför det. Syftet är att få över en bro till arbetsmarknadspolitiken där man försöker utgå från vilken arbetsförmåga du har, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men de har ju redan visat att de har arbetsförmåga. Försäkringskassan har utrett att de har arbetsförmåga till den procent som de är sjukskrivna. Varför ska de prövas igen?

– Det är delvis det som den här diskussionen handlar om. Är man sjuk och saknar arbetsförmåga är man fortsatt sjukskriven, har man arbetsförmåga ska man mer över inom ramen för arbetsmarknadspolitiken.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se