Val i Honduras kan vidga konflikter

Helgens val i Honduras har betydelse långt utanför landets gränser. Det kan öka motsättningarna mellan USA och Latinamerika och även underblåsa konflikterna mellan de latinamerikanska länderna.

Efter kuppen den 28 juni har ingenting i Honduras gått som det internationella samfundet velat. Trots alla påtryckningar från de amerikanska staternas organisation, OAS, från FN, EU och inte minst USA, så är det i slutändan kuppregeringen under Roberto Micheletti som drivit igenom sin vilja.

Och att nu USA och en del latinamerikanska länder ändå är beredda att acceptera valet på söndag som legitimt, trots att den avsatte Manuel Zelaya fortfarande sitter som en slags fånge på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa, är en stor framgång för kuppmakarna.

Huvudargumentet för att erkänna valet är att det organiserades före och oberoende av kuppen. Kandidaterna var redan valda och valmyndigheten redan utsedd när kuppen skedde.

Så vad USA, och en del andra nu hoppas, det är att valet ska vara nyckeln till lösningen på den kris som inleddes med kuppen.

Men de flesta latinamerikanska länder håller inte med. De menar att erkänna valet är detsamma som att acceptera kuppen - och att USA:s ändrade hållning gör att Barack Obamas ord om en ny era i relationerna mellan Latinamerika och USA faller platt till marken.

– En repris av samma gamla dåliga film som alltid, som en kommentator uttryckte det.

Det sorgliga är att det mycket väl skulle ha kunnat vara precis tvärtom.

Den stora frågan nu är hur stort valdeltagandet blir. Folk i Honduras är trötta och vill ha ett slut på krisen, vilket är ett skäl för många att rösta. Men motståndet mot kuppen sitter fortfarande djupt och Manuel Zelaya har uppmanat till bojkott.

Om valdeltagandet skulle bli så omfattande att USA och andra anser det acceptabelt innebär det kanske en dämpning, men knappast något slut på krisen i Honduras.

Och i övriga Latinamerika kan det mycket väl bli början på en ny kris som ger de mest aggressiva USA-kritikerna initiativet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se