Brottsundersökning efter rysk tågkrasch

Uppdaterad 14:00
Ryska myndigheter bekräftar nu att tåget som spårade ur mellan Moskva och S:t Petersburg i går hade utsatts för ett attentat. Bombrester har påträffats som visar att det rör sig om ett terroristattentat. Minst 26 människor omkom och närmare hundra skadades. Attentatet utreds av den ryska överåklagaren.

Redan tidigare i dag talade chefen för den ryska järnvägen, Vladimir Jakunin, om ett terrordåd när han på katastrofplatsen intervjuades av rysk tv om de misstänkta orsakerna bakom tågurspåringen.

Det här är den värsta tågolyckan i Ryssland på flera år och ännu vet ingen var dödsiffrorna kommer att hamna. De mest återhållsamma rapporterna anger 25 döda, 18 saknade och närmare 100 skadade, varav flera allvarligt.

Tåget spårade ur i ett oländigt skogsparti mellan städerna Tver och Novgorod. De två sista tågvagnarna välte och räddningsmanskapet fruktar att det fortfarande finns människor under vagnarna.

Det tog minst en och en halv timme innan den första ambulansen var på plats i natt och mobiltelefonnätet har dålig täckning på just den här delen av sträckan.

Allt fler uppgifter anger att en eller flera bomber ska ha detonerat i samband med urspårningen och den ryska överåklagaren har inlett en undersökning om terrorattentat.

På exakt samma järnvägssträcka spårade ett tåg ur 2007, efter ett bombdåd som misstänks ha utförts av antingen högerextremister eller terrorister från norra Kaukasus.

Tågtrafiken i västra Ryssland är just nu kraftigt försenad men hittills har inga tåg stoppats. Omkring 60 tåg har fått dirigeras om till andra järnvägssträckor medan reparationsarbete av det drabbade banområdet på

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se