Nikotin vid operation inte alltid av ondo

Ny forskning visar att det kan finnas fördelar med att använda nikotin om man ska opereras. Enligt forskningen löper den som röker eller snusar mindre risk att må illa efter en operation, jämfört med andra patienter.

Studien är gjord av Meta Brattwall, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det var helt signifikant mindre risk för att må illa om man var nikotinist. Man halverade ungefär risken för illamående.

Att det är själva nikotinet som är till nytta för patienten i det här sammanhanget bevisas av att både rökare och snusare får mindre problem med illamående. Men Meta Brattwall vill ändå inte rekommendera att patienter som inte röker eller snusar ordineras nikotin inför en operation.

– Jag tror inte att man genom att ge patienterna nikotintuggummi eller nikotinplåster eller be dem att röka kan hjälpa dem under operationen utan det här är någonting man bygger upp under en period.

Vet man vad det är i nikotinet som gör att man mår mindre illa?

– Nej, man vet faktiskt inte det än.

Har du någon gissning?

– Jag gissar att man tillvant balanscentrum med lite lätt yrsel under lång tid så att om man påverkas med att få lite yrsel eller tendens till illamående av våra narkosmedel så tål man dem bättre i och med att man har vant sig med att tåla nikotin, säger Meta Brattwall.

Nu kan det ju vara svårt att veta hur man ska bete sig inför en operation om man är rökare eller snusare. Läkare vill ju gärna att patienter slutar röka och snusa just inför en operation. Socialstyrelsen föreslog nu i veckan att kirurger till och med ska kunna vägra att operera en rökare som inte vill avstå från cigaretterna veckorna före och efter en operation.

Men egentligen finns här ingen riktig motsättning. De negativa effekterna av rökningen är helt enkelt mycket större än de positiva.

– Rökning ger ju otroligt mycket komplikationer och biverkningar som vi ser medicinska effekter av. Så jag tycker att det är jätteviktigt stöttar alla till att sluta röka och snusa, säger Meta Brattwall.

Forskningsresultaten bygger på studier av 355 patienter som har genomgått en operation.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se