Misstänkt nazist ställs inför rätta

Rättegången mot John Demjanjuk inleds i morgon i München. Demjanjuk, 89 år gammal, misstänks för medhjälp till mord på nära 28 000 judar under några månader 1943, då han ska ha tjänstgjort som vakt i det nazistiska dödslägret Sobibor. Och intresset är stort.

Den misstänkte krigsförbrytaren Demjanjuk är sjuklig. Läkare som undersökt honom att han bara har något år kvar att leva. För att han ska orka delta i processen blir det bara tre förhandlingstimmar varje dag.

Det är rusning till rättssalen i München. Där finns bara knappt 150 platser. Men enbart antalet ackrediterade journalister är över 200. Några reportrar har frågat om de får övernatta i sovsäck utanför rättssalen i natt, för att vara säkra på plats därinne i morgon när förhandlingarna börjar. En begäran domstolen sagt nej till.

Det är inte bara journalister och åskådare som vill ha plats, direkt delaktiga i förhandlingen är också uppemot 40 målsägare, med juridiska biträden. De här målsägarna är släktingar och efterlevande till offer från Sobibor.

Demjanjuk var vakt i dödslägret, som användes enbart för att gasa ihjäl människor. Åklagarens uppfattning är att alla som tjänstgjorde där deltog i Förintelsen.

Det finns inga vittnen i rättegången som minns Demjanjuk från lägret och som kommer att kunna peka ut honom. Åklagarens främsta bevis är Demjanjuks tjänstepass från Sobibor.

Processen mot Demjanjuk kallas ofta den sista stora krigsförbrytarrättegången. Men mannen som lett förundersökningen mot honom är inte säker. Han heter Kurt Schrimm och leder den myndighet vars enda uppgift är att spåra nazistiska förbrytare. Ännu pågår 24 förundersökningar.

– Vi söker fortfarande aktivt i arkiv i hela världen. Och förvånande nog, vi hittar hela tiden nya källor, säjer Kurt Schrimm.

Mord preskriberas inte i Tyskland. Kurt Schrimm anser att det är en tysk skyldighet att fortsätta jakten på naziförbrytare så länge som någon av dem kan tänkas finnas kvar i livet.

Per Eurenius, SR:s Tysklandskorrespondent
per.eurenius@sr.se