efter grisskandalen

Toppnamn inom grisnäringen avgår

Uppdaterad 17:49
Ordföranden för de svenska köttböndernas organisation Swedish Meats Lars Hultström avgår med omedelbar verkan. Hultström äger en av de gårdar där vanvårdade grisar filmats av djurrättsaktivister. Lars Hultström lämnar alla sina uppdrag inom den svenska köttnäringen, men vill själv inte ge någon kommentar.

Lars Hultström svarar inte i telefon utan har mobilsvaret på. Beskedet där från en kvinnlig röst lyder:

– Detta är Lars Hultströms mobilsvar. Lars Hultström har lämnat sina styrelseuppdrag på egen begäran med omedelbar verkan och har inga övriga kommentarer.

Meddelandet på Lars Hultströms mobilsvar är den enda kontakt som Ekot lyckats få med honom i dag. Han lämnar nu alltså flera höga styrelseuppdrag inom bonderörelsen - ordförandeuppdraget i Swedish Meats, och styrelseposter i svensk-finska livsmedelskoncernen HK Scan och Svenska Djurhälsovården.

I eftermiddag höll Swedish Meats ett extra styrelsemöte med anledning av avslöjandet i Ekots morgonsändningar i tisdags:

"Inne i grisstallarna är det smutsigt och båsen är trånga. En av grisarna har dött. Den ligger där stel och uppsvullen, och de andra grisarna tuggar på kroppen. Bilderna och ljudet kommer från en film från Lars Hultströms gård i Blacksta by strax söder om Flen."

Bilderna har väckt ett ramaskri bland konsumenter, och också inom lantbrukarrörelsen. Vanvårdsavslöjandet har kallats för branschens värsta kris hittills. I går beslöt slakterierna införa krav på certifiering av alla svingårdar.

Idag gav Lars Hultström beskedet att han avgår till vice ordförande Ulf Sahlin. Han uppmanades inte till det.

– Nej, det gjorde han inte. Vi förde ett resonemang med Lars kring hur vi ska kunna fortsätta. Vi har inte resonerat med honom idag utan det har vi gjort förut. Jag fick sen ett telefonsamtal där han sa att han tycker det är bäst att han avgår. Han avgick på egen fri vilja, säger Ulf Sahlin som nu är tillförordnad ordförande i Swedish Meats.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson kommenterar beskedet.

– Jag säger att jag har kallat till mig, tillsammans med Jordbruksverket, berörda organisationer för att efterhöra hur man kommer att leva upp till den svenska djurskyddslagstiftningen som är sträng och till vilken man ska leva upp.

Vad har du för förtroende för de här organisationerna som Lars Hultström nu avgår från?

– Det är det som de ska bevisa för mig på måndag hur de ska leva upp till den stränga djurskyddslagstiftning som vi har i vårt land.

Att han avgår är en konsekvens av att organisationen Djurrättsalliansen tagit sig in på ett hundratal svenska grisgårdar och filmat förhållandena. Vad säger du om det sättet att arbeta?

– Det är upp till respektive gård där det gjorts intrång att bedöma om det är gjort på ett sätt som är tillåtet eller inte.

Var det bra att det kom fram?

– Sådant här ska komma fram. Djur ska ha det bra och de ska behandlas väl, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se