Styckmordsfriade kräver miljonbelopp

I dag inleds skadeståndsförhandlingar i ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. Det gäller obducenten och allmänläkaren som åtalades men friades från styckmord på en prostituerad kvinna för mer än 25 år sedan.

De två kräver tillsammans skadestånd på mellan 35 och 40 miljoner kronor av staten, bland annat för förlorad arbetsinkomst.

– Det har begåtts så många fel i myndighetsutövningen genom polis, åklagare, rättsväsende och myndigheter under de flera processerna som varit. Rättssäkerheten har helt satts ut spel, säger deras advokat Kajsa Blomgren. 

Det har gått 25 år sedan kroppen från en 27-årig prostituerad hittades styckad i flera plastsäckar i Stockholmsområdet.

De två män som nu kräver skadestånd av staten, kom att kallas obducenten och allmänläkaren. Fyra år efter att kvinnan, vid namn Catrine, hittades död, åtalades de för att ha mördat och styckat kroppen. De fälldes av en oenig tingsrätt.

Svea hovrätt rev upp domen och i en ny rättegång friades allmänläkaren och obducenten. Men i domskälen skrev rätten att det var bevisat att de hade styckat kvinnans kropp. En formulering som inte kunde överklagas eftersom domen i sig var friande, men som ledde till att de förlorade rätten att arbeta som läkare.

– De har blivit igenkända på stan och folk har pekat på dem och sagt; titta där är styckmördaren. Det kan fortfarande hända. Den ena av dem har fått mordhot emot sig och det påverkar deras liv fortfarande, säger deras advokat.

Vad som hände kvinnan är fortfarande ouppklarat, mordutredningen lades ner i somras eftersom preskriptionstiden är 25 år.

Staten motsätter sig kraven på skadestånd.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se