Sverige stöttar EU-kommissionärslöner

Frågan om EU-kommissionärnas löner är aktuell igen och Sverige vill inte ändra det förslag som finns. Sveriges nya kommissionär Cecilia Malmström får 210 000 kronor i månadslön. 

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att Sverige inte vill ändra förslaget till löner för kommissionärerna:

– Vi ändrar inte det förslaget.

Sveriges nya EU-kommissionär Cecilia Malmström har en lön på 210 000 i månaden, sedan får hon nästan en halv miljon extra i startbidrag när hon börjar. Sedan också traktamente på mer än 30 000 i månaden, plus mer än 15 000 kronor i bidrag för familjen och barnen varje månad.

Cecilia Malmström sade i Ekots lördagsintervju att det är orimligt generösa villkor, men att det är de villkoren som gäller.

– Nej, det är inte rimligt, det är otroligt mycket pengar. Det är det. Men som sagt är det inte jag som sätter de här villkoren utan det är de som gäller. Det är klart att det kan bidra till en dålig bild av systemet.

Men Sverige är med och beslutar om lönerna i december varje år. Förra året godkände jordbruksminister Eskil Erlandsson kommissionärernas löner. Nu i december kommer frågan upp igen när EU:s ministrar träffas.

Besluten om vilka ersättningar kommissionärerna ska få, förbereds i en så kallad rådsarbetsgrupp. Förra året röstade Danmark nej till förslaget, men Sveriges delegation i rådsarbetsgruppen hade fått instruktioner om att acceptera förslaget. Statsministern tycker att Sverige ska göra det i år igen.

Eskil Erlandsson som var med och bestämde förra året låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill kommentera det beslutet, utan hänvisar till finansministern.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte säker på om kommissionärernas löner, som han själv tycker är höga löner, påverkan legitimiteten för EU-kommissionärerna.

– Den demokratiska legitimiteten handlar om väldigt många olika saker. Men det är klart att det handlar väldigt mycket om en känsla av att man representerar människor. Att man ger röst åt människors farhågor och problem. Det hoppas jag att alla kommissionärer ska kunna göra.

Men om man tjänar lika mycket som tio sjuksköterskor. Är det en rimlig lön som EU-kommissionär?

– Ja, det är en hög lön, säger Fredrik Reinfeldt.

Lotta Karlsmark
Lotta.karlsmark@sr.se