Kontroversiell folkomröstning i Schweiz

Uppdaterad 12:28
Schweiz röstar i dag, som första land i världen, om ett förbud för muslimska samfund att bygga minareter, torn vid moskéer som används när bönetiden ropas ut.

Folkomröstning följs noga inom den islamiska världen och av människorättsorganisationer, som varnar för följderna. Bakom det här förbudsförslaget står det Schweiziska folkpartiet som står på den yttersta högerkanten.

"Folk i byarna måste nu inse att de inte har något att säga till om när nya minareter byggs. Det är därför vi måste få till en lösning i den här frågan, för minareter är ett första steg i fråga om en islamisering av Schweiz och införandet av sharialagarna", säger Ulrik Schlüer.

Han en av initiativtagarna inom det Schewiziska folkpartiet - SVP - landets största parti som står bakom förbudsförslaget och som nu lett till denna folkomröstning.

Även en rad kristet religiösa grupper stödjer förbudsförslaget som chockerat landets 400 000 muslimer.

Det finns bara fyra minareter totalt i Schweiz. Men i sin kampanj har SVP använt affischer som föreställer en svart burkaklädd kvinna som står framför den schweiziska flaggan, prydd med flera minareter som ritade för att likna kryssningsrobotar.

Affischen har väckt skarpa protester och anklagats för att kränka den muslimska befolkningen. Mustafa Karahan vid den turkiska kulturföreningen utanför orten Wangen bei Olten berättar om alla de problem som muslimerna upplevt sedan föreningen lyckats bygga den minaret som satte i gång hela debatten.

– Det tog oss fyra år av legal kamp att få till stånd bygget. Sedan kom trakasserierna i form av stenkastning mot vår moské.

En dag hängde ett grishuvud på dörren, berättar Mustafa Karahan. Han liksom många andra muslimer är rädda för den här utvecklingen.

Det politiska etablissemanget i Schweiz har uppmanat folka att rösta ned detta förslag som stöds av Schweiziska folkpartiet.

Förbudsförslaget har även kritiserats av FN och Amnesty International och som dessutom riskerar att reta upp hela den islamiska världen. Enligt de sista opinionsundersökningarna förutspås en knapp majoritet av schweizarna säga nej till minaretsförbudet.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se