Honduras till val efter kuppen

Tiotusentals poliser och soldater bevakar dagens presidentval i Honduras, fem månader efter kuppen mot Manuel Zelaya. Valet är en tvistefråga mellan USA och de sydamerikanska stormakterna Argentina och Brasilien.

Varken Zelaya eller Roberto Micheletti, landets de facto-ledare efter kuppen i juni, deltar i valet. I stället kämpar Nationella partiets kandidat Porfirio "Pepe" Lobo, som knappt förlorade mot Zelaya i valet 2005, mot Liberala partiets Elvin Santos. Han var tidigare vicepresident i Zelayas regering.

Målet är att vinnaren ska kunna föra Honduras ut ur krisen som har lamslagit landet det senaste halvåret och lett till stopp för utländskt bistånd.

Zelaya, som befinner sig på Brasiliens ambassad i huvudstaden Tegucigalpa sedan han i september tog sig tillbaka in i landet, kallar valet illegitimt och uppmanar sina anhängare att stanna hemma.

USA kallar dagens val "en demokratisk väg framåt för Honduras folk" medan Brasilien och Argentina tycker att ett erkännande av valet vore en seger för kuppmakarna.

Vallokalerna stänger klockan 23 svensk tid.