Fri bin Ladin ger Afghanistanproblem

En ny amerikansk kongressrapport drar slutsatsen att misslyckandet att gripa al-Qaidaledaren Usama bin Ladin är ett av skälen till problemen med kriget i Afghanistan. Enligt rapporten kunde bin Ladin ha gripits redan bara några månader efter 11 september-attackerna.

I rapporten som beställts av John Kerry, den demokratiske ordföranden i senatens utrikesutskott, slås fast att terroristledaren Usama bin Ladin utan tvekan var inom räckhåll för de amerikanska trupperna i Afghanistan redan i december 2001.

Enligt rapporten visste den amerikanska militärledningen att bin Ladin då befann sig i de avlägsna Tora Bora-grottorna i Afghanistan. Men insatsen för att fånga eller döda honom var för liten och därför kunde bin Ladin komma undan och fly in i Pakistan.

Rapporten drar också slutsatsen att den här händelsen var en avgörande orsak till att Afghanistankriget hittills misslyckats. Att bin Ladin kom undan blev en symbol för USA:s fiender, enligt rapporten, och lade bland annat grunden till det utdragna upproret mot de amerikanska trupperna i Afghanistan.

Uppgifter om att bin Ladin var nära att fångas i ett tidigt skede av kriget har cirkulerat tidigare och slutsatserna baseras bland annat på uppgifter från personal inom säkerhetstjänsten CIA.

Rapporten pekar bland annat ut Donald Rumsfeld, utrikesministern under George W Bushs inledande presidentperiod, som ansvarig för misslyckandet.

På tisdag ska president Obama hålla tal till nationen och kommer enligt medieuppgifter då att berätta att ytterligare tusentals amerikanska soldater ska skickas till Afghanistankriget.

Att den aktuella rapporten kommer nu aktuella rapporten går alltså att läsa som ett stöd för att Obama och Demokraterna nu måste fatta det kontroversiella beslutet om fler soldater, eftersom den tidigare regeringen misslyckades.

Presidenten behöver nämligen kongressens stöd för att finansiera en utökad krigsinsats i Afghanistan. Men många, särskilt demokratiska kongressledamöter, har uttryckt stor skepsis mot det här.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se