Adelsohn Liljeroth: Ett olyckligt beslut

Trossamfundsminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker det är ett olyckligt beslut som Schweiz tagit om att förbjuda fler muslimska bönetorn.

– Jag tror att det är ett olyckligt beslut, nu har de en tradition av folkomröstningar i alla möjliga frågor och det får man naturligtvis respektera. Jag ser en risk framför mig att man bygger på motsättningar som finns och det är inte vad vi strävar efter i Europa idag, säger Lena Adelsohn Liljeroth, trossamfundsminister (M).

Vad betyder det för muslimer för i Europa?

– Det är naturligtvis en orossignal, religionsfriheten är ju grundläggande för oss alla, oavsett vilken tro vi har. Att då söka sig till en byggnad där man möter likasinnade är också självklart för oss. I Sverige har vi byggt moskéer, även om det inte är så många minareter. Jag hoppas innerligt att det här inte betyder att det kommer bli ökade motsättningar och att det kan bli någonting som sprider sig till andra länder.

Vad betyder det för svensk del?

– Jag vet inte om det betyder så mycket, vi har inte haft så många debatter. När den första moskén byggdes i Sverige var det en hel del frågetecken men det har visat sig fungera väl. I Stockholm har vi ett par moskéer, framförallt en stor på Söder.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se