Nobelprisets anseende kan ha skadats

För ett år sedan rapporterade Ekot att ledamöter som är med och tar fram pristagare lät sig bjudas på en resa till Kina. Rapporteringen fick stor internationell uppmärksamhet och flera personer som Sveriges Radio talat med säger att det också har skadat prisets anseende.

Gunnar Öquist, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien som delar ut fysik, kemi och ekonomipriset  anser däremot att Nobelpriset inte skadats av rapporteringen.

– När det gäller Kinaresorna tror jag inte att det påverkat särskilt mycket. Inom den vetenskapliga världen insåg man snabbt att det var en stark överdrift att överhuvudtaget misstänka att ett mutbrott förelåg. Där fick vi klart för oss direkt att det här såg man inte som något problem, säger Gunnar Öquist.

Störst intresse i internationella medier fick resan till Kina, där tre ledamöter från de prisutdelande församlingarna åkte till Kina för att berätta om Nobelpriset och fick sina kostnader betalda av den kinesiska staten.

En förundersökning startades om misstänkt mutbrott och åklagaren bakom utredningen fick många samtal från tidningar och tv-bolag runtom i världen innan han i slutet på sommaren beslutade sig för att lägga ned förundersökningen.

Ekot och Vetenskapsradion har också rapporterat om att Nobelstiftelsens bolag Nobel Media och Nobel Web har en av världens största vapentillverkare, Honeywell, som en av sina huvudsponsorer. Honeywell tillverkar bland annat delar till kärnstridsspetsar och flera kritiker menar att Nobelpriset inte går ihop med den här typen av företag.

En av kritikerna är Anders Bárány, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, och under många år sekreterare i fysikkommittén. Han är övertygad om att uppmärksamheten och kopplingen till kärnvapenindustrin skadat det prestigeladdade priset.

– Jag har pratat med varumärkesexperter ute i världen och varit ute och åkt lite grann under året och de säger att det är fullständigt katastrofalt. Nobelvarumärket har sjunkit i värde med x procent på grund av att man har sålt det till och kombinerat, kopplat ihop det med Honeywell. De har slagit sig för pannan, säger han.  

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se