södra ryssland

Oron växer efter nytt tågattentat

I Dagestan i södra Ryssland utfördes i morse ett sprängattentat mot ett passagerartåg. Ingen människa kom till skada men efter helgens blodiga terrordåd mot ett tåg i västra Ryssland växer nu oron för fler attentat.

En explosion inträffade på en järnvägssträcka i sydryska Dagestan precis innan ett tåg passerade på väg från Tiumen i västra Sibirien till Baku, huvudstad i grannlandet Azerbajdzjan.

Tåget lyckades hålla sig kvar på den skadade rälsen utan att spåra ur och varken passagerare eller personal kom till skada. Den drabbade sträckan är nu stängd för tågtrafik och tågen omdirigerade.

Under tiden jagar den ryska polisen misstänkta för attentatet i fredags kväll när en kraftig hemmagjord spränganordning fick ett snabbtåg att spåra ur på sträckan Moskva-Sankt Petersburg.

Rysk tv har i dag visat en fantombild framtagen efter vittnesuppgifter. Bilden föreställer en mörkhårig man med smala ögon och smal mun men än så länge har myndigheterna i Ryssland inte kommenterat vem eller vilka som tros ligga bakom attentatet.

I dag avled en av de över 90 personer som fortfarande vårdas på sjukhus vilket gör att antalet dödsoffer nu stigit till 26. Fyra personer saknas fortfarande efter terrordådet.

Allt fler vittnesmål kommer också fram om hur passagerare och tågpersonal tillsammans med invånare i en närbelägen by fick ta hand om skadade och döda i väntan på att räddningsmanskapet skulle ta sig fram till de oländiga skogstrakterna där tåget spårade ur.

I kväll kommer snabbtåget Nevskij Express åter att börja rulla mellan Moskva och Sankt Petersburg med de vagnar som klarade sig vid fredagskvällens urspårning.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se