Skakigt på börserna i shejkdömena

Efter förra veckans finanskrasch i Dubai World rasar börserna i Dubai och Abu Dhabi medan investerarna i Asien tycktes sluta att oroa sig för konsekvenserna.

Konsekvenserna av lånekrisen som ledde till betalningsinställelsen i konglomeratet Dubai World tycktes till en början slå även mot västvärldens börser, men efter en dags oro i förra veckan verkar signalen "faran över" ha ljudit över investerarna i väst.

I Asien gick börserna upp kraftigt i morse och även där bedöms smittoeffekterna från Dubai vara små.

Huvudskälet är att Förenade arabemiratens centralbank har meddelat att den kommer att ge stöd till de banker som har riskkrediter i Dubai World. Dubai är ett av sju shejkdömen i Förenade arabemiraten.

Förenade arabemiratens centralbank har skapat en bankakut enligt känt mönster inte minst från Sverige, som ska ge likviditet åt bankerna som riskerar en smäll på 60 miljarder dollar, motsvarande 420 miljarder kronor. Så stor är den skuld som Dubai World nu begär sex månaders uppskov med att betala.

Dubai World är emirens eget investment- och utvecklingsbolag. Och just det shejkdömet saknar oljetillgångar och därför har Dubai satsat på annan företagsamhet än de andra shejkdömena där det finns gott om olja.

Internationella valutafonden har uttryckt sitt gillande för Förenade arabemiratens centralbanks initiativ att skapa en bankakut.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se