Haiti är ett av de länder där kvinnor löper störst risk att dö i samband med förlossningen. Foto: Ariana Cubillos/Scanpix.

Död i barnsäng skulle kunna stoppas

Det rör sig nästan inte framåt alls när det gäller att minska mödradödligheten i världen. Varje år dör mer än en halv miljon kvinnor i komplikationer när de föder barn, trots att det är mycket enkla medel som skulle hjälpa kvinnorna att överleva.

Enligt en ny studie från FN skulle det gå att rädda närmare 400 000 kvinnor om året med en relativt liten insats, säger Sharon Camp på Guttmacher-institutet som utfört studien.

Antalet kvinnor i världen som dör under graviditet eller förlossning skulle gå att minska med 70 procent, med relativt enkla insatser, säger Sharon Camp.

Hennes institut har räknat på hur många kvinnoliv som skulle kunna räddas med bland annat bättre tillgång till moderna preventivmedel, mödravård som håller koll på kvinnans hälsa under graviditeten och utbildade barnmorskor som hjälper till vid förlossningen.

Ingen av förbättringarna, utom akutinsatser vid svåra kejsarsnitt eller blödningar till exempel, är något som kostar mycket pengar eller kräver avancerad sjukvård och stora sjukhus. Tvärtom är det insatser som kan införas på bynivå.

FN-studien har också räknat på vad det skulle kosta, 24 miljarder dollar om året, vilket är en fördubbling jämfört med vad som satsas på området i dag.

Men att det skulle vara fråga om mycket pengar, tycker inte Sharon Camp som har sitt kontor i New York.

– Finansdistriktet här på Manhattan, där jag råkar har mitt kontor, beräknas lägga 28 miljarder dollar på bonusar den här månaden, jämför Sharon Camp.

99 procent av alla kvinnor som dör i barnafödande gör det i fattiga länder. Det är därför omvärlden skulle behöva stå för merparten av kostnaden för insatsen.

Men mödravård har hittills varit en lågt prioriterad fråga. Det är till exempel det av FN:s så kallade milleniemål det går allra sämst för, av helt krassa skäl, tror Sharon Camp.

– Kvinnors liv har inte vara tillräckligt viktiga. Enligt min åsikt ska ingen kvinna i världen behöva dö när hon ger liv, säger Sharon Camp på Guttmacher-institutet som genomfört studien.

Enligt studien skulle också fler nyfödda överleva när deras mammor gör det - över en och halv miljon nyfödda om året skulle kunna räddas, enligt studien.

Antalet barn under fem år som dör i världen har gått neråt de senaste åren, men siffrorna har inte sett lika bra ut när det gäller just nyfödda (upp till 28 dagar gamla spädbarn).

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista