Ovanligt med tillslag mot olovlig kårverksamhet

Parallellt med gripandet av nazistledaren Klas Lund, gjorde polisen ett tillslag mot två män i Stockholm som misstänkts för olovlig kårverksamhet.
Enligt historikern Helene Lööf är rubriceringen mycket ovanlig. Det är 50 år sedan lagen användes sist. - Man försöker sig på något väldigt unikt, om man lyckas driva det till åtal. Begreppet olovlig kårverksamhet infördes i svensk rätt 1934 genom lagen om förbud mot vissa sammanslutningar. Lagen kom till för att skydda samhället mot upprättande av organiserade beväpnade skyddskårer. Den har prövats tre gånger, i samtliga fall mot nationalistiska grupper. Att Säpo nu misstänker att nazisterna försöker bygga upp väpnade aktonsgrupper är dock ingen företeelse som är ny i Sverige, enligt Helene Lööf. - Att det förekommer vapen och annat i de här grupperna är inte nytt. Man har tidigare haft olika former av kampgrupper.
Annika Lindqvist annika.lindqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista