tyskland

Daimler lovar säkra Mercedes-jobb

Tyska Daimler, som tillverkar Mercedesbilar, ger löften om säkra jobb för alla anställda vid sin huvudfabrik i Sindelfingen utanför Stuttgart. Löftet kommer efter oro i fabriken, sedan ledningen beslutat flytta produktionen av Mercedes mest sålda modell från Sindelfingen.

Det är omkring 37 000 anställda i Sindelfingen som nu fått den här jobbgarantin. Den gäller fram till 2019. Ett förbehåll finns: Nämligen om konjukturen tvingar Daimler att dra ner på produktionen. Då gäller inte garantin.

I förra veckan proteststrejkade arbetare i Sindelfingen mot företagsledningens beslut att flytta tillverkningen av C-klassen, Mercedes mest sålda bil, till två andra fabriker: Till tyska Bremen, men också till Tuscaloosa i USA.

– Vi säljer var femte Mercedes C-klass i USA. Det är en stor fördel om vi tillverkar den där också, motiverade vd:n Dieter Zetsche beslutet. Han sade att det var strategiskt viktigt i kampen om marknadsandelar. "Det beslutet , precis som det att bygga kompaktbilar i Ungern, är bästa sättet att också bevara jobb här i Tyskland, sade Dieter Zetsche.

Efter protesterna har han nu offentliggjort hur Sindelfingen ska kompenseras. 2 700 ska få nya jobb inom företaget, med till exempel utveckling, med tillverkning av hybridmotorer och verktyg. Dessutom flyttas sportbilstillverkning till Sindelfingen. Zetsche ger också ett löfte för framtiden.

Nästa generation Mercedes E- och S-klass kommer definitivt att byggas här i Sindelfingen, säger han. Och med det har nu de anställdas företrädare förklarat sig nöjda.

Beslutet att flytta C-klassen var felaktigt, men vi är ändå glada över att jobben är säkrade för så lång tid framåt, säger Erich Klemm, högste facklige förtroendeman på Daimler i dag.

Mercedes har förlorat i försäljning under 2009, men går nu framåt igen, inte minst i Kina. Dieter Zetsche kritiseras numera allt oftare för att inte i tid ha ställt om Mercedes mot produktion av mer miljövänliga och bränslesnålare bilar.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista